Veelgestelde vragen

Bekijk de meest gestelde vragen hieronder. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

 

Algemeen

 
Waar kan het Solatube daglichtsysteem geplaatst worden?
Het Solatube® daglichtsysteem brengt nagenoeg overal daglicht. In particuliere situaties zoals badkamers, woonkamers, keukens en zelfs kelders. In utiliteitsbouw zoals bedrijfshallen, kantoren, ziekenhuizen, scholen en winkelcentra. Kijk bij projecten voor meer toepassingsmogelijkheden.
Zijn er zichtlocaties waar ik een ingebouwde Solatube kan zien?
In de Benelux hebben wij verschillende zichtlocaties die u kunt bezoeken om een ingebouwde Solatube® te bekijken. Neem contact met ons op voor een locatie bij u in de buurt.
Werkt het systeem ook 's nachts?
Nee, zodra het buiten donker wordt, kan er geen daglicht meer getransporteerd worden. Het systeem kan echter wel gecombineerd worden met een verlichtingsarmatuur, zodat het daglicht wordt vervangen voor kunstlicht, wanneer het buiten donker wordt.
Is het daglichtsysteem te combineren met kunstverlichting?
Ja. Alle type Solatubes® zijn te combineren met de TechLED, welk helder daglicht combineert met duurzame leds. Het TechLED-systeem kan gebruik maken van een sensor om de hoeveelheid licht precies op de behoefte af te stemmen. De sensor meet zowel de daglichtintensiteit als beweging.
Daarnaast is er voor elke diameter een verlichtingsarmatuur leverbaar met GU10 fitting, geschikt voor ledlampen tot 20 Watt. Deze is te combineren met een aan/uit schakelaar.
Wat is de prijs van een Solatube en waar kan ik het aanschaffen?
Zowel de aankoop als de prijzen van een Solatube® zijn te verkrijgen bij onze dealers. Voor de gegevens van uw dealer kunt u de dealers pagina op deze website raadplegen.
Wie kan de Solatube daglichtsystemen inbouwen?
Een aannemer, een dakdekker, een installateur of een ervaren doe-het-zelver. Vraag uw dealer of Techcomlight naar een ervaren installateur.
Krijg ik garantie op de Solatube?
Bij een correcte installatie heeft u recht op 10 jaar fabrieksgarantie op de Solatube® onderdelen. Op alle andere producten krijgt u vijf jaar tenzij anders omschreven.

Producteigenschappen

 
Houdt de koepel van een Solatube UV-straling tegen?
Solatube daglichtsystemen gebruiken twee technologieŰn om UV-straling te weren en warmte van infraroodstralen te verminderen.
De eerste technologie heeft betrekking op de koepels. De acrylaat buitenkoepels hebben speciale UV-remmers die ontworpen zijn om 100% van UVB (290 tot 315 nanometer), 100% UVC (100 tot 280 nanometer) en 98,5% UVA (315 tot 400 nanometer) te blokkeren.
De tweede technologie heeft betrekking op de buizen. Spectralight Infinity buizen zenden het zichtbare gedeelte van het lichtspectrum (400 tot 760 nanometer). Het infrarood gedeelte (boven 760 nanometer) wordt niet gereflecteerd door de Spectralight Infinity buis.
Is de Solatube af te sluiten zonder dat er nog licht binnenkomt?
Ja, dit is mogelijk door gebruik van een handmatige dimmer of een elektronisch geschakelde Solatube® daglichtdimmer. Hiermee kan het systeem voor meer dan 95% worden afgesloten.
Wat is het verschil tussen de Solatube® 330 DS en de Solatube® 750 DS?
De 330 DS beschikt over een heldere koepel met LightTracker reflector. De 750 DS heeft een extra koepel met Raybender 3000 Technologie voor verbeterde lichtopbrengst.
Kunnen Solatubes ook in vochtige ruimtes ge´nstalleerd worden?
Dankzij de goede isolatiewaarden en afdichting van het systeem is het mogelijk om de Solatube® ook in vochtige ruimtes te installeren. Door de vochtafvoerende traanoogjes blijft eventuele condens niet hangen. De plafondplaten TierDrop en VividShade zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes.
Is ge´ntegreerde ventilatie ook mogelijk?
Ja, speciaal voor de ě 25 cm (160 DS) versie is een ventilatie-unit leverbaar. Deze wordt op het Solatube® systeem gemonteerd en heeft ÚÚn plafondafwerking voor licht en ventilatie. Via een aparte slang wordt de lucht mechanisch afgezogen. De unit beschikt over een timer om nalooptijd in te stellen. De dakdoorvoer voor de luchtafvoer wordt bij deze set niet meegeleverd. Let op: er moet wel voldoende ruimte boven het plafond zijn.
Kan het Solatube daglichtsysteem bochten maken?
Ja, hier zijn speciale 0 tot 90 graden bochten voor verkrijgbaar. Met een reflectiewaarde van 99,7% transporteert de lichtbuis het licht zowel horizontaal als verticaal naar iedere gewenste ruimte.
Is een Solatube onderhoudsarm?
Alle onderdelen (koepel, buis, plafondplaat) zijn afgesloten voor het binnentreden van vuil en insecten. De koepel is voorzien van een coating, waardoor vuil wordt afgestoten.
Is het Solatube daglicht systeem ook met politiekeurmerk verkrijgbaar?
Ja, hiervoor dient u de SKG2 inbraakbeveiligingset aan te schaffen. Dit is een stang die in de buis wordt gemonteerd en inbraak via het daglichtsysteem belemmerd.
Zijn er reserve onderdelen leverbaar?
Ja, alle onderdelen zijn los bij te bestellen.

Technisch

 
Welke Solatube plaats ik in welke ruimte?
Voor advies over toepassingen kunt u contact opnemen met uw dealer of Techcomlight B.V., telefoon: (0318) 693 820.
Kan Solatube door ieder dak geplaatst worden?
De Solatube® kan nagenoeg in alle daken ingebouwd worden. Door plat en hellend dak, maar ook door onder andere rieten kappen, golfplaten daken, sandwichpanelen, sneldakpannen, sheddaken en meer.
Wat is de maximale dakdikte die met een standaardset (excl. Verlenging) is te overbruggen?
Bekijk hier de technische specificaties voor het antwoord per type Solatube®.
Hoe lang duurt de installatie van een Solatube?
Een ervaren installateur zal hier ongeveer 2 uur mee bezig zijn. In andere gevallen zal dit ongeveer 4 uur duren. Houdt bij een betonboring rekening met een uur extra. Doordat bij betonboring water wordt gebruikt bestaat in het begin de kans op tijdelijke condensvorming. Hiervoor heeft Solatube® traanoogjes ge´ntegreerd.
Wat zijn de boormaten?
Solatube® ě 25 cm (160 DS): 270-280 mm.Solatube® ě 35 cm (290 DS): 370-380 mm.Solatube® ě 53 cm (330 DS / 750 DS): 550 mm.
Tot hoeveel meter kan een Solatube verlengd worden?
Techcomlight adviseert de volgende maximale lengtes:Solatube® ° 25 cm (160 DS): tot 4 m.Solatube® ° 35 cm (290 DS): tot 7 m. Solatube® ° 53 cm (330 DS / 750 DS): tot 10 m.
Is het mogelijk om met ÚÚn Solatube systeem meerdere lichtpunten in mijn plafond te creŰren?
Nee, per plafondplaat komt voor optimale lichtopbrengst een aparte koepel op het dak te staan.
Waarom is de diameter van de isolatiemat kleiner dan de diameter van de Solatube?
Het materiaal van de isolatiemat is rekbaar en sluit hierdoor naadloos aan op de buis. De isolatiemat gaat condens tegen.
De binnenkoepel / isolatielens ontbreekt, hoe kan dat?
Naast de Solatube® bestaat er ook een Solatube® ECO. Dit is een extra ge´soleerde uitvoering. Deze variant heeft, anders dan de andere types, een extra binnenkoepel en isolatielens. Controleer dus eerst wat voor een type Solatube® u heeft aangeschaft. Mocht het toch om de Solatube® ECO gaan en de binnenkoepel/isolatielens ontbreekt, neem dan contact met ons op, telefoon: (0318) 693 820.
Wat is het gewicht van het totale systeem?
Het gewicht ligt tussen de 7 Ó 10 kg. Dit is echter wel afhankelijk van het type systeem.
Is de Solatube ook brandwerend te verkrijgen?
Ja, hiervoor is een speciale brandkraag ontwikkeld die de buis afsluit zodat de vlammen niet naar binnen kunnen slaan. De brandkraag werkt ook om vlammen niet naar buiten te laten slaan.