Particulier
Woning Lummen
Bewoner Inge Melotte: “Wij wilden graag meer licht creëren; zowel in onze hal boven als in twee slaapkamers. Voor de Solatubes geïnstalleerd waren, hadden wij voortdurend een lampje branden in de hal boven omdat het altijd zo donker was.”
Oplossing
Inge: “Op aanraden van onze architect hebben we voor Solatube gekozen. Nooit eerder van gehoord, maar absoluut een aanrader!”
Er zijn in totaal vier Solatubes type 290DS geïnstalleerd. Alle vier de Solatubes zijn voorzien van kunstverlichting. Op deze manier worden de ruimtes ook verlicht wanneer het daglicht afneemt. En dat uit één en dezelfde afwerking aan het plafond. De Solatubes in de slaapkamers zijn voorzien van een daglichtdimmer, wel zo handig wanneer het buiten nog licht is wanneer je wil gaan slapen!
Inge: “Na het plaatsen van de Solatubes in de hal en in de slaapkamers, merkten wij een enorm verschil. De hoeveelheid daglicht dat binnen kwam en alles verlichtte, was erg verrassend. In het begin moesten we zo wennen aan het vele licht dat we wel eens dachten dat de lichten nog niet uit waren gedaan. Wij zijn erg tevreden met onze keuze. De service was ook goed!”
Woning Echt
De bewoners van dit huis hebben de woning laten ontwerpen. Bewoners Jan en Liesel Nohlmans: “Bij het ontwerpen van ons huis was prioriteit nummer één: veel licht.”
Oplossing
Jan en Liesel: “Behalve voor grote ramen en glazen deuren, kozen wij daarom aanvullend voor daglichtbuizen. Deze werden geplaatst in ruimten waar veel glas niet haalbaar of wenselijk is: overloop, badkamer, kleedkamer, garage en bijkeuken.”
Er zijn in totaal 8 Solatubes geplaatst. Twee keer type 160DS (diameter 25 cm) en zes keer type 290DS (diameter 35 centimeter). Iedere Solatube is voorzien van een verlichtingsarmatuur, al dan niet de TechLED. Op deze manier fungeert de Solatube ’s avonds als lamp. TechLED zorgt voor een gelijkmatig lichtniveau gedurende de dag en werkt op basis van sensoren.
Jan en Liesel: “Het resultaat van de Solatubes is fantastisch: ons huis is super licht en zonnig geworden!”
Project Prêt-à-Loger
Hoe kunnen we bestaande steden grootschalig verduurzamen en bewoners meer bewust maken van hun energiegebruik?Dat heeft een studententeam van de TU Delft laten zien tijdens de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw.
Met de inzending Prêt-à-Loger, Home with a skin won het team de eerste prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficientie en Bouwmanagement, Gezondheid en Veiligheid. Overall eindigde het Delftse team op de derde plaats op slechts drie punten afstand van het Italiaanse team dat eerste werd.
Probleem
Op welke manier kunnen we bestaande woningen verduurzamen, en tegelijkertijd de bewoners meer bewust maken van hun energieverbruik. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar duurzaamheid.
Oplossing
Dit deed het team door het aanbrengen van een ‘tweede huid’ waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Daarmee hebben de studenten een heel realistisch concept neergezet en onderscheidde dit huis zich van de nieuwbouw- of optopwoningen. Om aan de daglichteisen van de Solar Decathlon te voldoen is gebruik gemaakt van meerdere 290DS ECO solatubes met TechLED. De badkamer wordt verlicht door een 160DS ECO.
Dennis IJsselstein, projectachitect: Prêt-à-Loger.“Mijn favorite optie aan dit hele huis zijn toch wel de Solatubes.”
Het huis is te bezichtigen in Delft. Voor meer informatie ga naar de website: http://www.pretaloger.nl