Thema van de maand: productiehallen

Meer daglicht, meer productie?

Duurzame productie en daglicht. Wat hebben deze twee termen met elkaar te maken? Wellicht meer dan u denkt. Aan de basis van duurzame productie liggen de juiste werkomstandigheden. Bij uitstekende werkomstandigheden, waaronder voldoende  daglichttoetreding, wordt de productiviteit van medewerkers verhoogd. Deze verhoogde productiviteit leidt op haar beurt weer tot (in)directe energiebesparing. Lees verder hoe daglicht een wezenlijk verschil in productiehallen kan maken.

De invloed van daglicht op de werkvloer is groot. Productiehallen hebben logischerwijs de ambitie om zo efficiënt mogelijk te produceren om het maximale eruit te halen. De hoeveelheid verlichting speelt in deze kwestie een belangrijke rol. Om de medewerker hun functie zo goed mogelijk te laten vervullen, is te allen tijde voldoende licht benodigd. In veel productiehallen draait de kunstverlichting dan ook overuren en dat is helaas een hoge kostenpost. Het toepassen van een Solatube daglichtbuis biedt uitkomst om de kosten voor verlichting te reduceren.

Plezier in het werk
Het belang van daglicht gaat echter verder dan het besparen op kunstverlichting. Daglicht vergroot het werkplezier, omdat het effect heeft op de stemming en het uithoudingsvermogen (denk aan vermoeidheid) van de medewerker. Dankzij de perfecte balans tussen lichtspreiding, lichtkleur en lichtintensiteit van de Solatube daglichtbuis werkt dit prettiger dan kunstverlichting. Daarnaast wordt ook verblinding en schittering op schermen voorkomen.

Veiligheid
Een andere positieve bijkomstigheid; daglicht draagt bij aan een veilige werkomgeving. Er gebeuren namelijk minder bedrijfsongevallen in een werkomgeving met precies genoeg daglicht. Daarnaast maken medewerkers minder fouten tijdens hun werk en werken zij efficiënter.

Balans
De uitdaging in het verlichten van hoge ruimtes als productiehallen, distributiecentra en magazijnen zit ´m in de toetreding van warmte. Warmte is een negatief effect van het binnenlaten van daglicht. Een gezonde balans tussen deze twee eigenschappen is een vereiste voor een gezond binnenklimaat. Gelukkig heeft de Solatube daglichtbuis uitstekende U-waarden en is uv- en warmtewerend. De specifieke eisen en waarden voor uw project kunnen berekend worden in een daglichtplan.

Type Solatube
Speciaal voor hoge ruimtes met een open plafond heeft Solatube een daglichtbuis ontwikkeld met een diameter van 53 cm met een ronde afwerking. Deze variant is perfect toepasbaar in (hoge) productiehallen, mede vanwege de brede lichtspreiding en de toepasbaarheid in iedere unieke situatie. Gaat het om een BREEAM hal? Ook in dat geval kan Solatube gemakkelijk worden toegepast. Bekijk hier enkele voorbeelden van Solatube in productiehallen.

© Copyright - Solatube