Overheid: Werelderfgoed openluchtmuseum van Bokrijk

Project
Het openluchtmuseum van Bokrijk in Genk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De volksspellenschuur- en tuin is één van de grootste publiekstrekkers van dit museum. Bezoekers kunnen er spellen uitproberen als kegelen, krulbollen, beugelen of steltlopen. Deze spellen zorgen ervoor dat mensen kennis maken met het rijke culturele erfgoed. Echter, na 20 jaar intensief gebruik is de schuur aan een flinke renovatie toe.

Vraagstuk
De spelschuur is verouderd en wordt gerenoveerd om het gebouw een hedendaagse uitstraling te geven. Uiteraard wordt het werk uitgevoerd met behoud van het authentieke karakter van speelterrein. De oude schuur heeft een tekort aan daglicht. Aangezien ramen plaatsen geen optie is vanwege het ontbreken van een onderdak, werden alle mogelijke oplossingen bekeken.

Oplossing
Het strodak wordt vervangen door een rieten dak. De Solatube bleek de ideale oplossing met een gering aan dakopeningen. Door middel van de Solatubes wordt er maximale lichtopbrengst naar binnen gehaald zonder de oorspronkelijke bouw aan te tasten. Er zijn drie Solatubes type 290 DS geplaatst met een verhoogde loden dakdoorvoer, speciaal van rieten daken. Dankzij de daglichtbuizen is de daglichttoetreding aanzienlijk verbeterd!