Solatube Lichtberekeningen

Hoeveel daglicht krijgt u?

Dankzij een uitgebreide, wetenschappelijke test is het mogelijk om met het Solatube® daglichtsysteem vooraf de verwachte hoeveelheid daglicht te berekenen. De resultaten van de lichttest zijn verwerkt in zogenaamde Eulumdat-bestanden. Deze bestanden zijn in elk gewenst lichtberekeningsprogramma in te gelezen. De ontwerper heeft hiermee een fantastisch instrument om vooraf de verwachte hoeveelheid daglicht te integreren in een ontwerp. Voor elke situatie kan de hoeveelheid daglicht met Solatube systemen worden berekend.

De metingen zijn uitgewerkt naar onderstaande lichtstroomtabel die representatief is voor de daglichtopbrengst van de Solatube daglichtsystemen in Nederland.

Van de metingen bij uiterst helder en bij volledig bewolkt weer is het rekenkundig gemiddelde genomen van 12.00 uur ’s middags. Hogere maxima en lagere minima zullen dus zeker voorkomen, de hoeveelheid daglicht varieert voortdurend. De gemiddelden zijn doorgerekend voor alle maanden van het jaar. Wij adviseren om te rekenen met het Halfjaar gemiddelde (zie laatste regel) om over- of ondercapaciteit te voorkomen.

lichtmetingen_tabel


Effectief daglichtopvangend oppervlak
Wanneer de Solatube® daglichtsystemen niet méér zouden zijn dan een heldere koepel met een reflecterende buis eronder, zou het effectief daglichtopvangend oppervlak ook niet meer zijn dan de oppervlak van de opening van de buis. De koepel waar het licht binnen komt is uitgerust met de Raybender® 3000 technologie. Deze Raybender® koepel vergroot het daglichtopvangend oppervlak van de lichtkoepel. Het effect is te zien in de volgende tabel.

Type

Koepeltechniek

EDCS* Solatube® koepel

160 DS
25 cm

Raybender® 3000
+ LightTrackerTM

160 in²
1.032 cm²

290 DS
35 cm

Raybender® 3000
+ LightTrackerTM

290 in²
1.821 cm²

330 DS
53 cm

LightTrackerTM

330 in²
2.129 cm²

750 DS
53 cm

Raybender® 3000

750 in²
4.839 cm²


* Effective Daylight Capturing Surface (effectief daglichtopvangend oppervlak).

Downloads

.zip
.pdf
Solatube® Eulumdat-bestanden ZIP-FILE; Dialux, Relux data
Solatube® lichtmetingtabel
TechLED Eulumdat-bestanden ZIP-FILE; Dialux, Relux data