TU Delft - Prêt-à-Loger

Hoe kunnen we bestaande steden grootschalig verduurzamen en bewoners meer bewust maken van hun energiegebruik?Dat heeft een studententeam van de TU Delft laten zien tijdens de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw.

Met de inzending Prêt-à-Loger, Home with a skin won het team de eerste prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficientie en Bouwmanagement, Gezondheid en Veiligheid. Overall eindigde het Delftse team op de derde plaats op slechts drie punten afstand van het Italiaanse team dat eerste werd.

Probleem

Op welke manier kunnen we bestaande woningen verduurzamen, en tegelijkertijd de bewoners meer bewust maken van hun energieverbruik. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar duurzaamheid.


Oplossing

Dit deed het team door het aanbrengen van een ‘tweede huid’ waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Daarmee hebben de studenten een heel realistisch concept neergezet en onderscheidde dit huis zich van de nieuwbouw- of optopwoningen. Om aan de daglichteisen van de Solar Decathlon te voldoen is gebruik gemaakt van meerdere 290DS ECO solatubes met TechLED. De badkamer wordt verlicht door een 160DS ECO. 


Testimonial
“Mijn favorite optie aan dit hele huis zijn toch wel de Solatubes.”

Dennis IJsselstein, projectachitect Prêt-à-Loger.

Het huis is te bezichtigen in Delft. Voor meer informatie ga naar de website: http://www.pretaloger.nl